Email Jelszó

Elfelejtett jelszó

 

Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő

Magyarország és az EU országainak közbeszerzési hirdetményei

Fókuszban az ÁSZ tapasztalatai az EU források felhasználásáról 2017-10-18

Az európai uniós források felhasználásáról készített számvevőszéki jelentések és elemzések tapasztalatait osztotta meg Holman Magdolna, az ÁSZ felügyeleti és tervezési vezetője a Közbeszerzési Hatóság konferenciáján, 2017. október 17-én. Kiemelte: a jelentős uniós programokat megvalósító szervezetek korszerű és szilárd integritásirányítási rendszere jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a beruházási programok a közérdeket, a közjót szolgálják. Előadásában szólt továbbá a pénzek elosztásában közreműködő intézményeket érintő ellenőrzési tapasztalatokról, a magyar EU-tagság pénzügyi mérlegének elemzési tapasztalatairól, valamint több az ÁSZ által ellenőrzött uniós beruházásról is.

Mint mondta: az elmúlt években az ÁSZ több ellenőrzése is közvetlenül érintette az európai uniós források ellenőrzését, egyrészt magát az európai uniós források felhasználásában, elosztásában és ellenőrzésében közreműködő magyarországi intézményrendszert, másrészt az ellenőrzések fókuszáltak az uniós források felhasználásának egy-egy területére is. Lezárult továbbá az „ellenőrök ellenőrzése” keretében az ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft., az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság működésének és gazdálkodásának, és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2007 és 2013 közötti időszakra vonatkozó rendszerellenőrzése. Ezen ellenőrzések alapján elmondható, hogy működnek az államháztartási ellenőrzés első és második védelmi vonalai – húzta alá a tervezési vezető.

 


A konferencián az ÁSZ képviselője több számvevőszéki ellenőrzés megállapításait ismertette. Holman Magdolna hangsúlyozta, hogy a 2010 óta lezajlott számvevőszéki ellenőrzések közös üzenete, hogy az európai uniós források lekötésének hatékonysága fokozatosan javul. Hozzátette: a 2007-2013 közötti programozási időszakban a folyamatot még hátráltatta a koncentrált stratégiai tervezés hiánya, valamint a források kifizetésének elhúzódása. Stratégiai tervezés hiányában a támogatásra pályázók körében elsődleges szemponttá a források „elnyerése" vált. Mivel az uniós forrásokat nem befektetésként kezelték, így az nem tudta a kívánt mértékben ösztönözni a munkahelyteremtést és a gazdaság élénkítését – összegzett az ÁSZ tervezési vezetője. Hozzátette: az ÁSZ megállapításai értelmében különösen a 2007-2013-as programozási időszak első felében az elnyert támogatások nehezen és lassan jutottak el a kedvezményezettekhez, ami az eredményességet befolyásolta negatívan.


Holman Magdolna prezentációjában ismertette az ÁSZ 2015. szeptember elején közzétett tanulmányát, melyben átfogóan bemutatta a Magyarország részére különböző jogcímeken és céllal juttatott uniós források és az uniós tagsággal járó befizetések pénzügyi egyenlegét és gazdasági hatását. Mint mondta: az elemzés rávilágított, hogy Magyarország számára az európai uniós tagság nettó pénzügyi mérlege egyértelműen előnyösen alakult, és ez a tagság első évei után tovább erősödött. Az ÁSZ elemzése arra is rámutatott ugyanakkor, hogy az európai uniós támogatások nagysága 2013-ig nem bizonyult elégségesnek a növekedési pálya felgyorsításához. Mindezek a felvetések, következtetések alátámasztották a hazai támogatási intézményrendszer 2013 utáni átalakításának indokoltságát, valamint azt, hogy a rendelkezésre álló források felhasználása során kiemelten kell kezelni a fenntartható növekedést támogató gazdaságfejlesztést – hívta fel a figyelmet a tervezési vezető.

 


A közpénzből megvalósuló jelentős beruházások esetében számottevőek az integritási kockázatok, amelyek bekövetkezése esetén a közérdek súlyosan sérülhet. Az ÁSZ a korrupciós kockázatok feltérképezésére és az integritási kontroll kiépítésére vonatkozó, a teljes költségvetési szférára kiterjedő integritás felmérést indított el, melyet 2016-tól az ellenőrzések részévé tett – ismertette a tervezési vezető. Hozzátette: a számvevőszéki ellenőrzések és a 2007-2013 közötti EU költségvetési időszakra vonatkozó összefoglaló elemzés tapasztalataira támaszkodva továbbá az ÁSZ kidolgozta a honlapján elérhető „EU önteszteket”, amelyek az európai uniós támogatásokhoz kapcsolódó projektek indításához, elszámolásához és a kapcsolódó fenntartási kötelezettségek teljesítéséhez nyújtanak támogatást az érintett költségvetési szervezetek, valamint gazdasági társaságok számára.


Holman Magdolna elmondta: az ÁSZ továbbra is kiemelt figyelmet fordít az európai uniós támogatásból megvalósuló uniós célkitűzésekre. Az EU2020 Stratégiához kapcsolódva 2017 májusában elemzést hozott nyilvánosságra a kutatásfejlesztési források magyarországi felhasználásáról. A foglalkoztatással összefüggően pedig a diplomás pályakövető rendszer jó gyakorlatait tárta fel nemzetközi kooperatív ellenőrzés keretében. Ezeken túl 2010 óta a fenntarthatósági és környezetvédelmi célok teljesüléséhez számos olyan ellenőrzés volt, amelyek egybevágnak a 2030-ra kitűzött, 17 fenntartható fejlődési céllal, vagyis az SDG-kkel. Ilyenek a gyermekétkeztetés, gyermekvédelem ellenőrzések, ez utóbbin belül az árvaellátó rendszer értékelése, illetve a középületek energiahatékonyságának ellenőrzése és a levegő minőségét befolyásoló intézkedések ellenőrzése. Ez utóbbiak nemzetközi párhuzamos ellenőrzés keretében kerülnek végrehajtásra – ismertette a tervezési vezető.


Czinder Enikő
Kommunikációs és Kapcsolattartási Osztály

forrás: http://www.aszhirportal.hu/hu/hirek/fokuszban-az-asz-tapasztalatai-az-eu-forrasok-felhasznalasarol

 

Vissza

Közbeszerzési hirdetmény figyelés

Közbeszerzési hirdetmény figyelő szolgáltatásunk segítségével

Magyarország és az Európai Unió országainak (TED) összes megjelent közbeszerzési hirdetményét figyelheti.

Naponta, e-mailben kapja meg az Önt érdeklő új kiírásokat testreszabottan.

Archívumunk segítségével böngészhet a korábban megjelenő hirdetmények között is.

[Tovább]

Közbeszerzési információk

Közbeszerzési információkat tartalmazó aloldalunkon összefoglaljuk a közbeszerzéssel kapcsolatos alapvető tudnivalókat, melyek segíthetik látogatóinkat a hatékony és gyors információszerzésben. A többi között az alábbi témákról olvashat.

[Tovább]

Rólunk

2009 óta foglalkozunk közbeszerzési hirdetmény figyelő szolgáltatással. Szeretnénk, ha a csapatunk az Európai Uniós közbeszerzési információs piac jelentős szereplőjévé válna. Olyan, minden Uniós országra kiterjedő portál rendszer kialakítása a célunk, amelyen keresztül a potenciális pályázók hozzájuthatnak a közbeszerzési kiírásokkal kapcsolatos releváns információkhoz, így nagymértékben megkönnyítenénk számukra új vevők, megrendelések szerzését belföldön és külföldön egyaránt.

[Tovább]

Naptár

Naptárunkkal nyomon követheti, melyik nap hány darab közbeszerzési pályázatnak jár le a beadási határideje.

2018
Április
  • H
  • K
  • Sz
  • Cs
  • P
  • Sz
  • V

Térkép

Érdekli, hogy melyik megyében hány darab aktív közbeszerzési pályázat érhető el jelenleg? Vigye a kurzort a megfelelő megyére, és megtudhatja!

Nuts térkép