Email Jelszó

Elfelejtett jelszó

 

Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő

Magyarország és az EU országainak közbeszerzési hirdetményei

A Közbeszerzési Hatóság gyorsjelentése 2020. első félévéről 2020-09-03

A Közbeszerzési Hatóság az idei év első félévére vonatkozó gyorsjelentést adott ki a magyar közbeszerzési piac legfontosabb mutatóit összegezve. Az elemzés rávilágít, hogy a járványhelyzet miatt a közbeszerzési eljárások értéke mintegy ötödével csökkent az előző év azonos időszakához képest. Lényeges megállapítás továbbá, hogy az elmúlt évek trendjét folytatva tovább nőtt a kkv-k térnyerése a közbeszerzési szegmensben. A jelentés szerint az eljárásokban folytatott verseny erősödött, ezzel együtt a korrupciós kockázat csökkent, míg a közbeszerzések átláthatósága továbbra is közel százszázalékos.

 

Gyorsjelentésben tette közzé a magyar közbeszerzési piac alakulására vonatkozó legfontosabb adatokat a Közbeszerzési Hatóság. Az elemzés megállapítja, hogy 2020 első hat hónapjában összesen 3.746 db közbeszerzést folytattak le hazánkban, összesen 1.346 milliárd forint értékben. A koronavírus járvány gazdasági aktivitásra kifejtett negatív hatása jól látható, hiszen az eljárások száma körülbelül a negyedével, az értéke mintegy az ötödével csökkent 2019 első félévével összehasonlítva.

A közbeszerzési eljárások tárgy szerinti megoszlását vizsgálva a gyorsjelentés rámutat, hogy a legnagyobb arányban (37,5%) építési beruházások valósultak meg, összesen 756.6 milliárd forint értékben, ezeket követték az árubeszerzések (35,2%-os arányban és 281,4 milliárd forint értékben), a legkisebb arányban (27,3%) pedig szolgáltatás-megrendelések valósultak meg, összesen 308,4 milliárd forint értékben.

 

A közbeszerzések 85%-át kkv-k viszik

Évről-évre erősödik a magyar kis- és középvállalkozások szerepvállalása a közbeszerzések terén: az idei év első félévében az eljárások 85%-ában vett részt nyertesként kkv, míg az eljárások értékét tekintve minden közbeszerzésben elnyert 100 forintból 68 forint került kis- és közepes magyar cégekhez. A tendencia egyértelmű erősödést mutat, hiszen 2018 és 2019 azonos időszakában a kkv-k által elnyert közbeszerzések értéke a teljes volumen 55,4%-át, illetve 62,8%-át tette ki.

Tovább erősödött a verseny, ezáltal a közpénzfelhasználás hatékonysága

Évek óta csökkenő tendenciát mutat az ún. hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya az összes közbeszerzésen belül, ami azt jelzi, hogy az ajánlatkérők még nagyobb arányban versenyeztetnek a piaci szereplők között. Nagy eredmény, hogy ezzel Magyarország az Európai Unió tagállamai között az élvonalban van, hiszen itthon nagyon alacsony, 6%-os a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya az uniós eljárásrendben, ennél jobb arányt - 4%-ot - pedig többek között olyan országok tudnak felmutatni, mint például Dánia, Litvánia és Németország.

Egy másik fontos mutató, nevezetesen az egy közbeszerzési eljárásra jutó ajánlatok száma is azt jelzi, hogy egészséges verseny jellemzi a közbeszerzési piacot, hiszen minden egyes eljárásban átlagosan hat cég versenyez a közbeszerzési megbízásokért. Ez a számarány szintén nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest, hiszen akkor átlagosan 5,1 ajánlatot adtak be a cégek egy-egy közbeszerzési eljárás során. „A koronavírus járvány sajnos a magyar közbeszerzési szegmenst sem kímélte, azonban számos pozitív folyamatról is beszámolhatunk. Egyre több magyar kis- és közepes vállalkozás nyer el közbeszerzési megbízásokat, ami a teljes magyar gazdaság szempontjából örömteli. 2020 második félévében is tovább dolgozunk a közbeszerzési verseny növelésén és az átláthatóság minél szélesebb körű érvényesülésén, emellett továbbra is elsődleges célunk a jogalkalmazók támogatása és a jogsértések megelőzése” – hívta fel a figyelmet Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

 

Tovább csökken a korrupciós kockázat, nő a jogszerűség

A közbeszerzésekkel kapcsolatos jogsértő vagy vitás ügyek miatti jogorvoslatokat a Közbeszerzési Hatóság keretében, azonban tőle függetlenül működő Közbeszerzési Döntőbizottság intézi. A szervezet következetes és szigorú bírságolási gyakorlattal segíti az eljárások jogszerűségének erősödését. Az idei első félévben összesen 226 db jogorvoslati eljárást folytatott le a Közbeszerzési Döntőbizottság, és összesen 351,1 millió forint bírságot szabott ki. Kedvező tendencia, hogy a jogorvoslatok száma a tavalyi év azonos időszakához képest csökkent (akkor 355 db ilyen eljárást folytattak le). Ez a folyamat egyaránt jelenti a kevesebb számú jogsértés megtörténtét, és a jogkövető közbeszerzési magatartások térnyerését. Az egy jogsértésre vetített átlagos bírság értéke 2018 és 2019 első félévéhez képest nőtt, tehát egyre szigorúbb - azonban a jogsértés súlyával arányos - büntetésre és bírságra számíthatnak a jogsértést elkövetők.

A Közbeszerzési Hatóság 2020 első félévére vonatkozó gyorsjelentése ezen a linken érhető el.

Forrás: https://www.kozbeszerzes.hu/2020/8/jarvanyhelyzet-miatt-kozbeszerzesek-erteke-mintegy-otodevel-csokkent-2020-elso-felevben

 

Vissza

Közbeszerzési hirdetmény figyelés

Közbeszerzési hirdetmény figyelő szolgáltatásunk segítségével

Magyarország és az Európai Unió országainak (TED) összes megjelent közbeszerzési hirdetményét figyelheti.

Naponta, e-mailben kapja meg az Önt érdeklő új kiírásokat testreszabottan.

Archívumunk segítségével böngészhet a korábban megjelenő hirdetmények között is.

[Tovább]

Közbeszerzési információk

Közbeszerzési információkat tartalmazó aloldalunkon összefoglaljuk a közbeszerzéssel kapcsolatos alapvető tudnivalókat, melyek segíthetik látogatóinkat a hatékony és gyors információszerzésben. A többi között az alábbi témákról olvashat.

[Tovább]

Rólunk

2009 óta foglalkozunk közbeszerzési hirdetmény figyelő szolgáltatással. Szeretnénk, ha a csapatunk az Európai Uniós közbeszerzési információs piac jelentős szereplőjévé válna. Olyan, minden Uniós országra kiterjedő portál rendszer kialakítása a célunk, amelyen keresztül a potenciális pályázók hozzájuthatnak a közbeszerzési kiírásokkal kapcsolatos releváns információkhoz, így nagymértékben megkönnyítenénk számukra új vevők, megrendelések szerzését belföldön és külföldön egyaránt.

[Tovább]

Naptár

Naptárunkkal nyomon követheti, melyik nap hány darab közbeszerzési pályázatnak jár le a beadási határideje.

2021
Szeptember
  • H
  • K
  • Sz
  • Cs
  • P
  • Sz
  • V

Térkép

Érdekli, hogy melyik megyében hány darab aktív közbeszerzési pályázat érhető el jelenleg? Vigye a kurzort a megfelelő megyére, és megtudhatja!

Nuts térkép