Email Jelszó

Elfelejtett jelszó

Magyarország és az Európai Unió országainak közbeszerzési hirdetményei +36 20 455 9530 Munkanapokon 10:00-16:00

Elcsúszhat a Skoda a közbeszerzésen 2013-07-12

Mivel nem elég átlátható a Skoda Transportation tulajdonosi háttere, hiánypótlást kért a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a fővárosi villamos tenderen induló cseh cégtől.

Ez azért lehet gond, mert az új alkotmány közpénzekről szóló fejezete kimondja: csak olyan szervezet részesülhet állami, önkormányzati forrásból, amelynek „tulajdonosi szerkezete, felépítése, valamint a támogatás felhasználására irányuló tevékenysége átlátható.”

A cseh sajtó - többek között az Aktuálně.cz című lap - az elmúlt években többször is foglakozott a cég tulajdonosi hátterével. Többek között azt írták, hogy a Skoda Transportation tulajdonosa a Cipruson bejegyzett Skoda Industry nevű társaság. A ciprusi székhelyű cég mögött további társaságok állnak, amelynek nem világos a tulajdonosi struktúrája. A Skoda erre reagálva azt állította, hogy a céget vezető menedzserek tulajdonában van a társaság.   

A BKK még februárban írt ki tendert 47 darab alacsonypadlós villamos beszerzésére az 1-es, 3-as, 19-es és 61-es vonalakra. A főként uniós pénzekből megvalósuló tender költsége 43 milliárd forint, az első villamosok a tervek szerint 2014 végén állhatnak forgalomba. Az új villamosokkal lecserélnék a BKV flottájának legöregebb, 40 évnél idősebb járműveit. A győztes gyártót július végéig választja ki a BKK.

A tendert a BKK úgynevezett opciós mennyiséggel együtt írta ki, vagyis ha a későbbiekben további források is biztosítva lesznek, akkor további villamosokat vásárol a főváros. Az így beszerzett járművek a felújított Kossuth tér környékén, a 2-es villamos vonalán állnának forgalomba. Ezek a villamosok a tervek szerint önállóan, vezeték nélkül is tudnak majd közlekedni, így a Kossuth téri felsővezetéket el lehet bontani. Az újabb villamosokra azonban egyelőre nincs forrása a BKK-nak, az opciós lehetőség ebben az esetben 2020-ig él.

forrás: index.hu

 

Vissza