Email Jelszó

Elfelejtett jelszó

Magyarország és az Európai Unió országainak közbeszerzési hirdetményei +36 20 455 9530 Munkanapokon 10:00-16:00

Meglepő fordulatot mutatnak a 2021-es első negyedéves közbeszerzési kimutatások! 2021-05-18

Idén is közzétette első negyedéves gyorsjelentését a Közbeszerzési Hatóság, amelyben a piac alakulását és főbb jellemzőit vizsgálják. Jelentésük elsőként a hazai közbeszerzések volumenére irányult.

Habár az eljárások száma már a második évben csökkenő tendenciát mutat, azok értéke a mostani negyedévben (715,8 Mrd Ft) 8%-os emelkedést mutat a 2020-as értékhez (664,4 Mrd Ft) képest.

"Az idei első negyedév számai azt mutatják, hogy a vírus miatt tavaly bekövetkezett megtorpanást követően újra növekedett a közbeszerzések összértéke, ami az egész gazdaság teljesítménye szempontjából fontos, hiszen így több forrás áramlik a gazdasági szereplőkhöz, növelve a sokszorozó hatást."

...emelte ki Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A hirdetmények kezelésére is kitekinthetünk. A hatóság 2 munkanapon belül lektorálja az Európai Unió Hivatalos Lapjában és a Közbeszerzési Értesítőben közzétett hirdetményeket. Ezek száma 5690 db volt, ami csekély visszaesés az előző évihez képest. Esetenként a közbeszerzési dokumentumokat is ellenőrzik, ha erre érkezik kérelem. Ezzel a tevékenységgel jelentősen csökkentették az eljárások jogszerűségénél felmerülő jogorvoslatok számát.

2021 első negyedévének adatai alapján a közbeszerzési eljárások számát tekintve több, mint fele (63%), értékét tekintve pedig nagyjából egyötöde (19,5%) nemzeti eljárásrendben került lefolytatásra.

Az építési beruházások száma ismételten magas, ugyanis 746 db eljárással az összes közbeszerzés 41%-át, az eljárások értékének pedig több mint a felét, 54,7%-át tették ki (391,7 milliárd forint). Láthatóan a pandémia se tudta megtörni e szektornak a dinamikusságát. Továbbá az eljárások 32,8%-át, érték szerint pedig 22,9%-át az árubeszerzések alkották, illetve az eljárások 26,2%-át, érték szerint pedig 22,4%-át a szolgáltatás-megrendelések jelentették.

A KKV szektor szerepe továbbra is kulcsfontosságú, mivel azon közbeszerzési eljárások aránya, amelyeket KKV-k nyertek mind számban (+1%), mind értékben (+6,5%) a tavalyi év azonos időszakához képest emelkedést mutatnak. Ezen közbeszerzési eljárások értékében kb. 80 milliárd forintnyi növekedés volt tapasztalható 2021 első negyedévében a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

Az egy közbeszerzési eljárásra jutó ajánlatok száma is növekedett 0,7 db-al. Az egy közbeszerzési eljárásra jutó ajánlatok száma tehát évek óta magas szinten van, így a hazai közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzet folyamatosan, a járvány ellenére is biztosított.

Az egyajánlatos eljárások számában viszont hatalmas visszaesés tapasztalható. Intenzív verseny tapasztalható az eljárások terén, már csak annak tekintetében is, hogy a tavalyi évhez viszonyítva, a 2021-es negyedévben 119 db-bal kevesebb ilyen eljárás folyt, amelyek értéke 12,8 milliárd forinttal csökkent.

Szintúgy visszaesés tapasztalható a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásoknál is. Darabszámuk idén 20-al kevesebb volt, amíg értékük megközelítőleg 5,3 milliárd csökkent. A nemzeti eljárásrenden belüli hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma is kimondottan alacsony, már-már stagnál. 0,1 %-os növekedés volt tapasztalható az eljárások számának arányában, mindeközben az eljárások értékének aránya 0,1 %-ot csökkent.

Végül kitekinthetünk a fenntarthatósági szempontokra is, a hazai közbeszerzésekben.

Zöld szempontokat (környezetvédelmi és a szociális szempontot) tartalmazó közbeszerzések aránya minimális növekedést mutat a 2020-as adatokhoz képest. Értékük sajnos csökkent, de rendkívül kedvező hírnek tekinthető az, hogy a koronavírus ellenére jelentős mértékben bonyolítanak le zöld- és szociális szempontot tartalmazó közbeszerzéseket. Ezen jótékony változás reményében a Közbeszerzési Hatóság elindította a Fenntartható Magyarországért Programját, amely reményeink szerint tovább segíti a jogalkalmazókat abban, hogy a témával kapcsolatos ismeretek hiánya ne jelentsen akadályt egy fenntartható szempontból is eredményes eljárás lefolytatásához.

 

Vissza