Email Jelszó

Elfelejtett jelszó

 

Közbeszerzési Hirdetmény Figyelő

Magyarország és az EU országainak közbeszerzési hirdetményei

Meglepő fordulatot mutatnak a 2021-es első negyedéves közbeszerzési kimutatások! 2021-05-18

Idén is közzétette első negyedéves gyorsjelentését a Közbeszerzési Hatóság, amelyben a piac alakulását és főbb jellemzőit vizsgálják. Jelentésük elsőként a hazai közbeszerzések volumenére irányult.

Habár az eljárások száma már a második évben csökkenő tendenciát mutat, azok értéke a mostani negyedévben (715,8 Mrd Ft) 8%-os emelkedést mutat a 2020-as értékhez (664,4 Mrd Ft) képest.

"Az idei első negyedév számai azt mutatják, hogy a vírus miatt tavaly bekövetkezett megtorpanást követően újra növekedett a közbeszerzések összértéke, ami az egész gazdaság teljesítménye szempontjából fontos, hiszen így több forrás áramlik a gazdasági szereplőkhöz, növelve a sokszorozó hatást."

...emelte ki Dr. Kovács László, a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

A hirdetmények kezelésére is kitekinthetünk. A hatóság 2 munkanapon belül lektorálja az Európai Unió Hivatalos Lapjában és a Közbeszerzési Értesítőben közzétett hirdetményeket. Ezek száma 5690 db volt, ami csekély visszaesés az előző évihez képest. Esetenként a közbeszerzési dokumentumokat is ellenőrzik, ha erre érkezik kérelem. Ezzel a tevékenységgel jelentősen csökkentették az eljárások jogszerűségénél felmerülő jogorvoslatok számát.

2021 első negyedévének adatai alapján a közbeszerzési eljárások számát tekintve több, mint fele (63%), értékét tekintve pedig nagyjából egyötöde (19,5%) nemzeti eljárásrendben került lefolytatásra.

Az építési beruházások száma ismételten magas, ugyanis 746 db eljárással az összes közbeszerzés 41%-át, az eljárások értékének pedig több mint a felét, 54,7%-át tették ki (391,7 milliárd forint). Láthatóan a pandémia se tudta megtörni e szektornak a dinamikusságát. Továbbá az eljárások 32,8%-át, érték szerint pedig 22,9%-át az árubeszerzések alkották, illetve az eljárások 26,2%-át, érték szerint pedig 22,4%-át a szolgáltatás-megrendelések jelentették.

A KKV szektor szerepe továbbra is kulcsfontosságú, mivel azon közbeszerzési eljárások aránya, amelyeket KKV-k nyertek mind számban (+1%), mind értékben (+6,5%) a tavalyi év azonos időszakához képest emelkedést mutatnak. Ezen közbeszerzési eljárások értékében kb. 80 milliárd forintnyi növekedés volt tapasztalható 2021 első negyedévében a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva.

Az egy közbeszerzési eljárásra jutó ajánlatok száma is növekedett 0,7 db-al. Az egy közbeszerzési eljárásra jutó ajánlatok száma tehát évek óta magas szinten van, így a hazai közbeszerzési piacon fennálló versenyhelyzet folyamatosan, a járvány ellenére is biztosított.

Az egyajánlatos eljárások számában viszont hatalmas visszaesés tapasztalható. Intenzív verseny tapasztalható az eljárások terén, már csak annak tekintetében is, hogy a tavalyi évhez viszonyítva, a 2021-es negyedévben 119 db-bal kevesebb ilyen eljárás folyt, amelyek értéke 12,8 milliárd forinttal csökkent.

Szintúgy visszaesés tapasztalható a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásoknál is. Darabszámuk idén 20-al kevesebb volt, amíg értékük megközelítőleg 5,3 milliárd csökkent. A nemzeti eljárásrenden belüli hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma is kimondottan alacsony, már-már stagnál. 0,1 %-os növekedés volt tapasztalható az eljárások számának arányában, mindeközben az eljárások értékének aránya 0,1 %-ot csökkent.

Végül kitekinthetünk a fenntarthatósági szempontokra is, a hazai közbeszerzésekben.

Zöld szempontokat (környezetvédelmi és a szociális szempontot) tartalmazó közbeszerzések aránya minimális növekedést mutat a 2020-as adatokhoz képest. Értékük sajnos csökkent, de rendkívül kedvező hírnek tekinthető az, hogy a koronavírus ellenére jelentős mértékben bonyolítanak le zöld- és szociális szempontot tartalmazó közbeszerzéseket. Ezen jótékony változás reményében a Közbeszerzési Hatóság elindította a Fenntartható Magyarországért Programját, amely reményeink szerint tovább segíti a jogalkalmazókat abban, hogy a témával kapcsolatos ismeretek hiánya ne jelentsen akadályt egy fenntartható szempontból is eredményes eljárás lefolytatásához.

 

Vissza

Közbeszerzési hirdetmény figyelés

Közbeszerzési hirdetmény figyelő szolgáltatásunk segítségével

Magyarország és az Európai Unió országainak (TED) összes megjelent közbeszerzési hirdetményét figyelheti.

Naponta, e-mailben kapja meg az Önt érdeklő új kiírásokat testreszabottan.

Archívumunk segítségével böngészhet a korábban megjelenő hirdetmények között is.

[Tovább]

Közbeszerzési információk

Közbeszerzési információkat tartalmazó aloldalunkon összefoglaljuk a közbeszerzéssel kapcsolatos alapvető tudnivalókat, melyek segíthetik látogatóinkat a hatékony és gyors információszerzésben. A többi között az alábbi témákról olvashat.

[Tovább]

Rólunk

2009 óta foglalkozunk közbeszerzési hirdetmény figyelő szolgáltatással. Szeretnénk, ha a csapatunk az Európai Uniós közbeszerzési információs piac jelentős szereplőjévé válna. Olyan, minden Uniós országra kiterjedő portál rendszer kialakítása a célunk, amelyen keresztül a potenciális pályázók hozzájuthatnak a közbeszerzési kiírásokkal kapcsolatos releváns információkhoz, így nagymértékben megkönnyítenénk számukra új vevők, megrendelések szerzését belföldön és külföldön egyaránt.

[Tovább]

Naptár

Naptárunkkal nyomon követheti, melyik nap hány darab közbeszerzési pályázatnak jár le a beadási határideje.

2021
Július
  • H
  • K
  • Sz
  • Cs
  • P
  • Sz
  • V

Térkép

Érdekli, hogy melyik megyében hány darab aktív közbeszerzési pályázat érhető el jelenleg? Vigye a kurzort a megfelelő megyére, és megtudhatja!

Nuts térkép